Wednesday, May 11, 2011

DUNIA FACEBOOK

Kadang-kadang setiap saat kita ini adalah main-main. Penuh dengan main-main dan gelak ketawa. Sedar tak sedar dunia ibarat roda, berubah di sekeliling kita. Disebabkan perangai main-main kita ini, kita tidak sedar..malah alpa dengan apa yang berlaku sebenarnya.

Mungkin kita tak tahu. Dunia ini adalah pentas. Suatu masa nanti pentas ini akan tertutup... Pentas ini ada pemiliknya.

Owh suatu perkara yang mencantas kehidupan. Bila mana aku lihat manusia makin menjadi-jadi. Menjadi baik atau sebaliknya? Sama sahaja sama banyak kiranya.

Erm gejala Facebook, Twitter dan laman-laman sosial lain.

Terlampau seronok orang-orang kat kawasan tu. Boleh aku katakan manusia sekarang dah lupus malunya. Semua perkara dinyatakan kat situ. Tiada lagi hak peribadi yang  perlu disimpan.
Ok klo la nk advertise everything still ok.
But to advertise your own sins? Thats not ok, indeed it was wrong enough.

Jangan terlalu seronok berada di situ, sampai tak tahu nk limitasi malu kendiri. Sampai hal keluarga dan segala dinyatakan. Sampai aib orang digempita. Apatah lagi aib sendiri. Aku sendiri berada di halusinasi itu. Cuma mahu mengingatkan, malu kita itu perlu ada di sesetengah keadaan. Ada perkara perlu dinyatakan dan ada perkara perlu disembunyikan.

Bersyukurlah Allah masih sembunyikan aib kita semua, jangan kita yang tak sedar sesekali membuka aib sendiri dan aib orang.

Pesanan penaja utk kebaikan bersama...Mainan Yahudi jangan diikut sangat :D

5 comments:

PùRpLè ReEn said...

yerp..
u are very right mr..
i agree

facebook sudah diibaratkan seperti dada akhbar yang sering menjadi tatapan, pujian, hinaan, umpatan dan pintu untuk membuka segala rahsia yang nyata tapi sepatutnya disembunyikan untuk diri sahaja...

entahlah

nowadays
kebodohan diri sudah menjadi kebanggaan diri gamaknya :)


btw NICE POST!!! ada butang "like" tak cam dlm FB :p

Konklusi Basi said...

pergh..
mainan HON boleh diikutkan tak? hak hak

Danial Izzat Zulbahari said...

btol2... keaiban sndiri pun dijual kpd public tanpa ada silu lg.

apa lg..tugas enta la utk islahkan masalah ni :)

pulut coco said...

was bloghopping tadi....

saya setuju sgt.now i dah deactivate fb.sebabnya telah dianiayai / difitnah angkara fb.

rupanya memang ada org jahat di kalangan kawan2 sendiri.orang yg kenakan i ni mmg ada masalah jiwa,pernah masuk hosp jiwa .

saya dianiayai,difitnah dan org ni bersungguh2 msg inbox semua org...sebab dia pernah kata akan jatuhkan personal n biz credibility saya.tapi,rezeki kat tgn Allah,bukan di tangan dia,kan?
report polis dah dibuat,now cuma berjaga2.ramai org gila kat luar.

Suporna Roy said...

Very Nice Blog !
I Like This Very Much.
Snail Farming