Monday, November 17, 2008

BUKU + KEHIDUPAN = ??

Dalam kehidupan meruntun sekalam kata. Dalam keboringan lecture biochem, seorang shbat meninta persoalan...

Bosan sungguh kalau hidup ini asik kne belajar je kan?

Fikiranku melayang seketika, menyusun data menyulit intepretasi kata2 tersebut. Betul juga ya! Apa guna jika kehidupan ini seratus peratus only for study? Study adalah suatu ketika di mana kita menjunam ke alam lain, alam yang penuh dengan tulisan2 sedangkan kita tidak memahami apakah yang terpapar dan terpacul di depan hidung ini??

Ada orang tua dahulu pernah berkata, 

Hidup tanpa Ilmu ibarat perahu Bocor...

Ilmu itu suatu nur, yang mana menerangi corong2 malap kehidupan kita ini. Tetapi sejauh mana nur itu menyuluh serungkai perjalanan kita? Arakian, seorang sahabatku pernah mengkomfrontasikan ayat sedemikian ini...

Kalau orang tu belajar je pandai tapi life, sosial, xreti berkawan ngn orang..hancus?meaningless je?bagus ker?

Memang kita selalu mementingkan pelajaran dalam apa2 jua hal sekali pun, sehingga kita seringkali menepikn motif2 kurang penting dalam kehidupan ini. Mengapakah? Kita selalu menghadap buku, menelaah buku, menggenggam segulung ijazah..tetapi kekosongan dalam jiwa kian terasa..sehari ke sehari..semakin menjadi-jadi..

Untuk menjadi seorang insan yang hebat, perlu stabil dan seimbang antara ilmu dan kehidupan. Namun, ramai di kalangan kita memilih jalan mudah dalam menentukan pilihan hidup..jika kita memilih buku, kita buang kehidupan...jika kita memilih kehidupan, kita buang buku...oh!...mungkin kita mampu memilih kedua2nya sekali gus...

NERD is Loser..Loser is NERD
so DOnt Be NErd

9 comments:

-uniq yg pelik- said...
This comment has been removed by the author.
-uniq yg pelik- said...

Kalau orang tu belajar je pandai tapi life, sosial, xreti berkawan ngn orang..hancus?meaningless je?bagus ker?

aku s0k0ng...=P
mmg kdg2 org ni terlampau addicted to studi...
24 jam nk ngadap buku ja..
mmgla org kata buku tu kena jadi kwn karib..
tp xkan la smpai xdak lgsung life..
kena la s0sial gak..kan2?
n smpaikan betapa org addicted to studi..nk dptkan 4 flat la..distinction la...suma jd selfish..
hny kira dia ja nk studi..
mcmla kita xkena studi...
spptutnya sesama kita ni..
kenala help each other...
sama2 brjaya....kan2 jehan?

ha...kan aku dah berleteq pjg...=P

afiq Sayuti said...

hehe
pesai pa ang berleteq pjg ni uniq?hehe
aku pahm perasaan ang
aku mmgjenis kureng skit studi2 ni..
hoho..
sape2 kureng2 ske stadi ni leh la join sekaki
hoho

Lyna Wan said...

mungkin study tu bosan kalau kita kecilkan konteknya.study dalam bahasa Melayu ialah belajar.maka,aku melihat belajar itu dalam konteks yang luas.belajar boleh dari buku,kawan,mak,melihat dan meniru.belajar ialah proses yang berterusan.like,belajar mekap,belajar masak etc.maka saya sokong study.kt cni aku kena study tiap2 hari.sobsobsob

afiq Sayuti said...

hai lina!long time no see
apa kabar di sana ya?
erm watever it is, opinion of ur own goes up...
mcm2 gakdipikirkan ble msuk medic ni..
payah+sibuk+malas=??

cik zetty penjaja bijan said...

saye menyokong lina 200%.
sini.. tak study = fail. seriously. medic aint that easy. nak jadi doc yg berkualiti, start dari skarang. kami terpakse melifelesskan diri *ye laa sgt*
p nak berjaye, jgn sorang2. share2 laa. same2 membantu bak kate uniq. :p

Lyna Wan said...

kesihatan:baik
emosi:uneven
semangat:nearly zero
conclusion:aku da tsesat di duni lain
aku nk semangat!!!!!!!!!!!!

afiq Sayuti said...

to zetty
wah2..bhya nye condition cmtu..tkut gak aku dgr klo begitu..klo aku kt tempt korg kn..komfem2 aku xleh..=(
huhu
but no prob dude,u can do it!

afiq Sayuti said...

to lina
erk..how come
klo bgitu conditionnye..uish2
aku rse kitorg pn sama je kot.
but xdpt rasa lg kot smpi thap cmtu
xpe2
aku doakan ko kembali bersemangat
Ya Allah ya Tuhanku..berikanlah semangat kepada rakan2ku di Czech semgoa merea berjaya dunia dan akhirat..amin..