Sunday, December 28, 2008

KEHADIRAN CINTA

Sejauh lama ketenung duniawi..makin ku telan segala isinya..
seorang teman pernah berkata..(ngadu)...
"Cinta itu perlu ke pada keadaan kita sekarang ini"
Sumpah!terpaku langsung xleh jawap soalan sedemikian...pernahkah kita terdengar suatu pepatah ini...
"Tak semua perkara itu kita belajar drp guru dan buku..kebaynakannya kita akan belajar drp pengalaman kita sendiri"
Ya!terlalu mudah kalau kebanyakan perkara kita akan belajar drp pengalaman..tp pengalaman yg kita lalui xsemestinya indah..kebanyakannya Pahit kot!
Berbalik kepada muka awalan..
Cinta?..seorang rakan mengatakan kepadaku..lalu kusebarkan ayat ini kepada dunia..oh Dunia!
Terdapat 2 jalan yg paling hebat dalam menemui cinta..
iaitu...
MENCARI CINTA..
atau..
MENUNGGU CINTA..

Kadang2 kita memilih utk mencari cinta.Dalam masa bbrp tahun, ya kita akan temui bermcam2 org cantik..lemah lembut..berkenan di hati..
andaikata dalam masa setahun sahaja..kita temui 10 org!mampukah kita membuat pilihan?
kita terlalu mencari sehingga melupakan kehadiran org yg telah ditetapkan utk kita..melukakan hati ia...tetapi semua hak pilihan terletak di tngan kita..cuma usah tersalah pilih..dan itulah kegembiraan dalam memilih pasangan
Jika kita memilih utk menunggu pula?dalam masa 2 tahun kita menunggu..4 tahun berlalu..dan seterusnya 5 tahun turut berlalu sama...
lalu pada tahun kelima kita terpaut kpd seseorang..dan setulus hati jujur kepadanya...dan tersangatlah rasa bhgia...akhirnya penantian kita bukanlah perkara yg sia2..kerana kita percaya dialah yg telah ditakdirkan utk kita spt yg dijanjikan....
Namun perjalanan hidup ini berliku2..penuh pancaroba..dan tidak setiap org memiliki hidup yg serupa...menjadikan kita ciptaan-Nya yg sgt unik...
Pergilah Mencari Cinta..atau..Menunggu Cinta...mungki itu lorong pancaroba yg telah ditetapkan utk kita
sekian ya..

14 comments:

*AYAN* said...

biar diri tenggelam dalam mencari cinta,tapi bukan cinta sesama kita.biarlah cinta yang ditemui itu,tidak mengurangkan rasa cinta kita kepada Dia.dan jika mahu menemui cinta manusia sejati,harus memberi cinta kita kepada Dia dengan setulus hati.tak gitu enche jehan??

-uniq yg pelik- said...

jehan..omg...
apa kes weyh...
ang jatuh cinta pada sapa?
xst0ri kat aku p0n...
adakah anda bertemu cinta di kerala?
omg...aku dah pesan jgn gatai2 kan...
hahahah...

mineko said...

jehan2...ngee*

afiq Sayuti said...

to ayam
wah2 sakan sungguh nasihat.
but it was good one! =)
sapela kita utk mendpt cinta hakiki kan..sedangkan dri dilamun awang2an duniawi semata-mata
hek2

afiq Sayuti said...

to ayuni
amboi2..ang ni..xda papa la
ish2 blog aku ni bkn paparan sebenar jendela kehidupan aku la =p
hok2

afiq Sayuti said...

to mineko
uik?mineko2? =p

bicarakalbu said...

erm..wah..lame dah ku tak post artikel psl cinta..esp cinta manusia,memualkan sket ar.hakhak.yela bak kate enche jehan,kite kena ade experience,baru boleh berbicara tentangnya..ye tak..heheh.
bagiku kini, kalau cinta yg diingini tu, (read as typical cinta sesama makhluk) berbaloi, dapat merasai hidup bahagia serta mendapat keredhaan ALlah, perjalanan cinta tidak melanggar batas syarak. Maka silalah untuk bercinta.


Fikirkan.. Dalam masa bercinta, bagaimana hubungan kita dengan ALlah dan manusia serta makhluk yang lain? Semakin baik ataupun semakin jauh dan terus menjurang. Adakah ia menjadikan kita hamba ALlah yang bertaqwa ataupun hamba ALlah yang derhaka?

"Serahkan hatimu hanya untuk Allah.Pasti Allah temukan dgn pemilik yg terbaik."

Jom Ikhtilat Sifar!! ^_^

IkieY_sCherzinger said...

so jehan..kau mancari cinta ke menunggu cinta?hahakz..

Lyna Wan said...

mak ai,lama menyepi tiba2 keluaq post cinta.
mencari yg lemahlembut?sesuai utk hg kot but xseswai utk pompuan.
cinta?syg?
ooh aku chenta histo anat

-uniq yg pelik- said...

ha lina...
jehan skrang mmg begitu..
dia asyik brckp pasai cinta ja...
xtahula pasepa...haha..

afiq Sayuti said...

hai ikre
aku xperlu jwp kot soalan tu
hahah lg susah dr biochem yg aku fail haha!

afiq Sayuti said...

hai linna
hohoh saje je la
asik2 topik dlm otak je
kdg2 nk wt topic yg out of boundaries gak hhoohoo

__topik ini tiada kaitan antara yg hidup dan yg sudah meninggal dunia___

Lyna Wan said...

mana bley xda kaitan dgn yg hidup atau mati.habeh 2 post ni bcakap pasai cinta antara bangku dan meja la ye?

afiq Sayuti said...

bangku dan meja yg dianalogikan kpd manusia!haha