Sunday, November 21, 2010

MIMPI PELIK

Ya aku memang jenis orang yang jarang mimpi.lagi2 jenis tdo lewat malam. Tido pukul 3 bangun pukul 6. Pastu lalok dan pening-pening kepala. Sebab ape? Main game dan tengaok citer2...memang xde jadahnya.

Ok semalam aku mimpi pelik. Non-rapid eye movement (NREM) sleep pun xsempat lagi aku dah dpt mimpi pelik...

Bayangkan anda bersama ramai-ramai manusia berada di suatu lantai. Dan ada suatu suara besar berkata.
" Ini ujian masuk ke alam akhirat yang paling senang. Siapa-siapa yang jatuh ke bawah di kira masuk terus ke neraka''

Semua manusia duduk berdiri beratur ramai-ramai. Dan aku nampak diri aku. Seperti lantai yang besar dan lebar tiada penghujung. Tiba-tiba satu demi satu lantai itu jatuh. Dan aku lihat siapa2 yang jatuh itu.
Sehingga tiba di barisan aku. Lantai sebelah aku dah jatuh! Aku hanya tutup mata. Dan mengucap dan ingat Allah.
Kawan-kawan sudah jatuh ke bawah,..aku macam tunggu masa je.

Dan sebelum itu, suara besar itu berkata, siapa-siapa yang terselamat akan dibangkitkan dengan keadaan baju yang tidak sepatutnya anda pakai.

Dush! Lantai jatuh seperti dalam game Tetris!

Dan aku...Bangun dan terselamat. Alhamdulillah...
tapi!
Baju aku adalah baju Buddha! Dan botak! Omg
*Mungkin ini petanda ada antara pakaian-pakaian aku tidak sepatutnya aku pakai atas muka bumi ni*

Kami berkumpul semula. Dan aku lihat ramai di antara orang-orang yang aku kenali di suatu kawasan..dan ramai juga tiada*sudah jatuh ke bawah*

Tiba-tiba seorang rakan berkata,
" Aku nampak kau tadi cm tibe-tibe nak terjun sendiri masa lantai-lantai tu jatuh. Kau gile ke nak direct ke neraka''

Aku terbangun dari tidur..instighfar..rasa nak nanges pun ada plus dada berdegup kencang tib-tiba.
Heart beat and pulse rate increase rapidly.wah..Aku maish hidup dan hanya lamunan mimpi menakutkan..

Dan apa petanda neraka di bawah itu?..Mungkin aku sedang lalai sangat ni/////T_____T

5 comments:

lynawan said...

aku gelak ja lebih baca ni dari rasa insaf

faiz ck said...

jehan
T__T

Aiman said...

Salam kenal =) .

Ada tengok cerita-cerita pelik tak sepanjang hari, sebelum tidur? Kot-kot termasuk dalam mimpi. :P

Menurut psikiatris, Dr. Carl Jung, mimpi adalah jeritan suara batin kita yang kita abaikan di alam realiti. Jadi, di alam mimpi, dia pun beraksi la.

Hadith Nabi Muhammad S.A.W., "Mimpi seorang mukmin merupakan satu bagian dari 46 bagian nubuwwah (kenabian)." Namun, adalah prasyaratnya kepada hadith tersebut.

TOXICSNAIL said...

lynawan: maybe aku narrate citer ni lawak kot..tu yg ko tergelak tu =p

faiz: T___T..speechless..but still it is a raw dream..untold

TOXICSNAIL said...

aiman: hai salam perkenalan. thanx for the comment. yup. i heard about that.

cuma mimpi bak kata orang mainan syaitan. dan tatkala mimpi yang sebenarnya masih jauh dalam ilmu pemikiran manusia yang cetek ni..ilmu menafsir mimpi antara ilmu-ilmu yang manusia sering abaikan