Sunday, September 14, 2008

GRADUATED DARI MARDI

Tanggal 12hb, aku officially grduated from MARDI yeay!haha. Walaupn hanya sempt bkerja selama 1bulan 2minggu shj di sana, tp kenangan di sana merupakan suatu perkara yg tidak mungkin dilupakan. Di sana, aku mendalami ilmu bioteknologi dan ternyata itu sudah terpensong sama skli drp kos yg aku bakal ambil selepas. Namun, pilihanku utk bekerja sementara di sana mmg tepat!dan aku tidak menyesal, walaupn terpaksa mengorbankan waktu tidur siangku, mengorbankn waktu enjoy ngn kwn2 sempena cuti panjang ini...semata2 utk mengisi kekosongan ruangan hidup selagi masih ada

Jam di dinding menyatakn waktunya suda tiba, jarum 4 terpacul setibanya. Mereka memnggilku utk meraikan majlis perpisahanku di sebuah bilik mesyuarat BT3. Hati ini sungguh sayu, memandangkan hari ini merupakan detik2 terakhir aku akan berpaksi di MARDI sebagai seorang pkerja. oh222..
Seorang pengelola majlis, Kak Jamiah ( aku kna pggil Mak cik Ah,sebab die mak kwn aku Jepp hoho) menjalankan aktiviti sempena majlis itu. Aktiviti yg kami jalankan=

  1. teka peribahasa
  2. teka simpulan bahasa
  3. regu
  4. lukis2 pastu teka (aku dipaksa lukis!)

hahah bila main permainan tersebut, terasa mcm kanak2 ribena plak. Semua org bertukar perangai nk rebut2 haha..xkisahla sape2 pn yg berpangkat apa2 sekali pn.smua orang kelihatan begitu enjoy skli!dan aku terasa sangat bahagia ( nk jugak !). Kadang2 mainan2 cmni kita main masa kita kanak2 je, makin kita mmbesar mkin kita melupakan permainan2 ni...sangat rugi..padahal mainan2 ini akan menyingkap memori kanak2 kita..seronok kot! Selepas selesai permainan tersebut, aku diminta memberi ucapan sepatah dua kata..(wah23~kelam-kabut aku nk bercakap spontan ni)..Disebabkan kekangan mulut utk berbicara, aku meng'pass' kpd org lain dahulu utk memulakan ucapan..bajet!Oleh itu, ucapan dimulakan oleh Kak Azlina selaku bos labku..

Jam hampir menunjukkan pukul 5, debaran waktu kian berkahir. Aku masih tersipu dibadai ombak keruan. Hati sangat berat untuk meninggalkn MARDI pada waktu yg singkat ini. Dan sekarang merupakan waktuku menyusun kalam terakhir utk menyusup segenap bicara mereka. Dengan seantero keberanian, aku bingkas bangun melontar suara..

" Saya sangat terharu dan seronok sepanjang bekerja di sini. Saya sebagi seorang lelaki tidak mampu mengalirkan air mata keseronokan+hiba. Tetapi saya hnya mampu merintih+menangis dalam hati sahaja ya..dan blalalbalabal333" ujarku. (haha terasa poyo yang amat!)

" Chewah Ayat! " herdik mereka serentak

Ketika pada itu, Dr Zamri selaku Bos besar di situ masuk utk meraikan majlis itu. Dia hanya ujar padaku supaya meneruskan bicaraku.

" Perkara paling penting yg saya belajar dr sini ialah kematangan seratus peratus. Mungkin saya yg plaing muda dan anda2 sume lebih tua dari saya di sini, dan pada mulanya saya sangat takut jika saya tidak dapat msuk cucuk dalam perbulanan anda, dan ternyata jangkaan saya meleset. Kakak2 dan Abang2 kt sini semua baik2 belaka,'' ujarku dgan nada mendayu2...

" Tua sangat ke kami ni" ujar Kak Zura. Oh aku tersalah cakap, bukan TUA ttp lebih BERUSIA hahaha!aku membetulkan statemnt ku masa itu..bajet cover

Dan tibalah masanya Dr Zamri memberikan ucapan penutup. Beliau dgan petahnya berbicara seindah pawana. Aku meneliti setiap perkataan yg terselaput dr bibir mulutnya. Dan ternyata beliau memberikan kata2 semangat dan beberapa selingan motivasi yang sgt memberangsangkan.

'' Awak nnt En.Afiq, carilah kehidupan yg lebih bermakna. Saya berkwn dgn org2 medic dan kebnyakan mereka terlalu obses dgn bekerja sehingga tiada ruang bergembira. Saya xmahu awak jd org mcm tu sbb saya tau awak ni jenis lain skit. Jgan telalu asik ngn stetoskop ya!Smoga En.Afiq lebih bersemngat utk belajar nnt ya,'' herdik Dr Zamri padaku hohoh. Terasa matang apabila Dr. Zamri memnggilku dgn panggilan 'Encik' itu.

Dan detik2 pulang sudah semakin hampir..dan aku kian resah mahu meninggalkan pejabat itu. Ternyata Kak Ah menyatakan dia ada satu kejutan lagi utk saya! Wah2 apakah ia?? JENG333. Sebelum itu dia meminta izin kpd saya, sama ada saya ini seorg yg open-minded ke tidak. Lalu sya cakap la " Saya memang dilahirkan open-minded hoho "...Kak Ah meraba2 beg kertasnya, dan kelihatan sebujur bingkai gambar terpacul dengan tidak semena2..Apakah itu?? Aku masih bingung tertanya2 Adoi2..




" Kawan2, ini gambar Afiq mse die darjah 6, Kak Ah amik gambar ni dlm bilik anak Kak Ah, Afiq ni kawan anak Kak Ah, Zhafri. So, cbe kite trace mana satu Afiq?? Boleh kawan2??'' Kak Ah pn menghulurkan bingkai gambar itu kepada org ramai. Dan aku sgt terkejut! Sedangkan aku sudah hilang gambar itu...Sudah hilang kenangan cilikku pada masa lalu...

" Comel dan Gemoknya kau Afiq!" kedengaran suara2 halus merobek suasana.

Tiada kusangka majlis keraianku semeriah ini. Aku sangat2 terharu dan berterima kasih kepada semua ahli BIOTECHNOLOGY LAB 3..dengan memori yg singkat ini, tidak mungkin mudah utk aku melupakan segala perkara yg berlaku ini. Dan dengan memori yang Kak Ah terbitkan semula dalam nostalgiaku, tidak mungkin utk aku melupakan siapa diri aku (siapakah aku??haha).. Selaku pengakhirannya, majlis penyampaian hadiah dijalankan dengan meriahnya. Aku menerima sebungkus hadiah yg berat, sekeping kad ucapan dan juga sehelai lab coat (bak kata mereka bwk ke India supaya aku ingt mereka haha) .Dengan ucapan tulus ikhlas dr semua Ahli BT3, aku menyalam dan memeluk (men only) tanda kalangun TERIMA KASIH YANG TERAMAT DAN SEMOGA KITA DIRAHMATI OLEH ALLAH SEPANJANG HAYAT!

p/s= arini ada majlis berbuka puasa MARDi BT3 di Village View, Bangi..nyum2...hehe

27 comments:

Honcho Cho said...

Encik Afiq,dlm gambo tu ko yg manakah? yg plg gemok tu ke? siyes?
bajet matang je hg ni..ahaha

cik zetty penjaja bijan said...

bukan yg plg hensem pakai spek tu ke..? lorh. mesti dy hensem kan besar2 neh. wawawa~ ;pp

afiq Sayuti said...

hahah ya kecik!
aku yg plaing gemok skli tu
berat aku mse tu 90++
hahah
aku xbajet matasng pn..cume berusaha mnjdi matang hoho

afiq Sayuti said...

yg pki spek tu nama Aidyl bukannye Afiq cik zetty
dan alang2 anda bertnya ni..
tlg doakan kawan saya yg bernama Aidyl tu skli..he went through couple of operation..doakan dia skli ya

-uniq yg pelik- said...

zetty gatai...hahahha..
wey!siyes ang 90++ dulu?
ptut la tny aku ang gmuk ka tak...hahaha..
wahhhh...kagumnya aku..
ank brjaya turun...
tips sket wey..
aku pon nk kurus gak...

Honcho Cho said...

skang pon bkn dkt2 90 gk ke jehan?haha..aku ni slim je..cmne nk jadi ++ ah??? haha

afiq Sayuti said...

hahah ayuni ni kn
shuish2 jgn ar ckp psl tu..sahih2 tkantoi haha
adoi2
xpe2 dlu tu zmn comey2 90++ pn xkesah hoho..
skg trun skit2 ja kot..haha
xde tips pn kot..

afiq Sayuti said...

aku rse akubkn 90++ la skrg kecik
aku mengempis skit kot
hoho
ko mkan la pil meggemokkn dri

-uniq yg pelik- said...

hahahhaa...
b0ngok la ang ni..
kan aku kata dun call me wif dat name...
suami aku ja bley pgey cm2...
xdak tips?
ang nk kata berat ank trun scara smulajadi la ni?
h0h0..

cik zetty penjaja bijan said...

wakakakaka ayuni? ayu sunggoh ni!!

aku rasa kan jehan lemak2 tu betukar jadi pepejal tulang. dan muscle? *urghh* dan ajr la aku... nak kurosss gakkk.. posa makan banyak lagi ada. ceshhh~

lupa lak, nape inche aidyl tu? saket teruk ke? *cewaah.. wat2 caring*

afiq Sayuti said...

to uniq
sabaq2 na..ceq main2 saja dok pggil ang legu tu
dak aih, xknla berat ceq trun semula jdi..dan ceq pn xdala mkn julap jga ya hoho

afiq Sayuti said...

to zetty
wah2 buleh ka lemak2 tukar jd tulg n muscle
wow klo bola la kn
sonoknya!hohoh

erm my fren, he got a series of tumor behind his eyes.da bbrp kli operation huhu.sian dia. he very good at cooking!

hilariouskozac said...

kawan ak dh graduate dr mardi..so sweet..rugi x dtg bwk bouquet of roses~

afiq Sayuti said...

hai kozac
cis haha
graduate slps sebulan lebey
hoho
xyah bg bouquet la
ko ksik pasu bunga trus kt aku hoho

chepazana said...

uh....gembiranyer ko dah grad...keje pon dah abes...aku baru nak start posting....x taw r camne orang2 kat spital tuh....walaupon aku x pandai ayat bunga2 ataupon menanam bunga, aku ucapkan slamat bergembira...huhuhu..sori r xder bunga,aku alergik ngan bunga taik ayam

afiq Sayuti said...

to chepa
hahah mana ada bunga2 pn
besa2 ja pn
ko ni che pah
xdanya nk bg org2 kt spital tu dgr bunga2
kojol dorg kang hohoh

Lyna Wan said...

tsedak aku bc entry ni. amboi Uniq garangnya

afiq Sayuti said...

to lina
awat tsedaq ni?
ang xposa ka? =p

Honcho Cho said...

wahai jehan..hg ni mmg kedah celop!
tsedaq ngan tsedak lain mksudnya cek oi...hahaha

-uniq yg pelik- said...

hahhahhaaa..
kan aku dah kata..
ang ni cuba2 nk taip kedah..
tp xmmhami mksudnya..
xyah la wey..
ang taip kl ja la len kali..hehehe..
lina aku bknnya garang sgt..
dgn jehan ni saja nk buat2 grg..
hahahaha..

afiq Sayuti said...

to kecik
la aku plak ke yg bersalah?
korg yg bce ngn intonsi yg salah
aduhai...

afiq Sayuti said...

to uniq
biaq pi la aku nk tulih pa pn'
aku pnya suka la
aku xkesah papa pn
ang pn xsusah kn
hahhaha
grang?lgsg x pn

-uniq yg pelik- said...

to jehan..
ang seakan2 marah ja kat aku...
jika ang marah...
aku lagik nk buat ang marah...
aku susah la.
aku xsuka org luaq mencemarkan bhasa utara..
siyes aku susah...h0h0...=P

EcHiMarO said...

wah3..en jehan kte nie..
mmg sorang yg terer gne ayat bm..
huhu..nie sti bm A1 kn..ngeh3!!

afiq Sayuti said...

uniq
aku?
marah??
amarah???
wah2 jgn disamakan aku dgn marah
hohoho

skrg ni aku ade mlsh transisi laptop skit
adoi2

afiq Sayuti said...

cc oi2

amboi2 kau n bah
aku teruk bM huhu
saja ja poyo bah

sabiey said...

afiqqq!!!
hehe
bile ko kje mardi ni? bkn ko kje parkson ke?
nk keje mardi gak weh. cpt ah recommend kite kat dorg. heheh
kite cuti 3bln ni kang bosan lak duk rmh. ChemE cam ade jugak kaitan dgn mardi kan?
hehe