Friday, September 19, 2008

NIGHTMARE??TILIK??PETANDA

Sejauh manakah pandangan anda tentang perkara2 ini? segala perkara ini terasa bagai suatu cetusan baru dalam kehidupan.


Kadang2 apabila kita bermimpi pada waktu malam, dan keesokan harinya kita bangun..kita tiba2 sahaja akan lupa mimpi tersebut..mengapa?? Dan terdapat sesetengah mimpi akan terngiang2 apabila kita bgun dr tidur..

Ya kalau mimpi2 yg indah kita akan seronok keesoknnya..
tapi jika mimpi yg menakutkan??NIGHTMARE?? Adakah kita akan menyedapkn hati sahaja dengan mengatakan,


" Eleh, tu mainan syaitan je tu..."
Dan kemudian kita akan mengabaikan sahaja mimpi itu...kerana instuisi kita mengatakan syaitan cuba memanipulasi minda separa sedar kita. Namun, pernahkah kita terdengar ttg segolongan manusia yg mempunyai kebolehan mentafsir mimpi? Dan ternyata kebolehan itu
'gifted' dari Allah.

Nabi Yusuf, seorang pesuruh Allah yg diberi kebolehan mentafsir mimpi warga penjara..pernah seketika seorang banduan mengajukan mimpinya, seekor burung makan roti atas kepalanya dan Nabi Yusuf berjaya mentafsirnya dengan jayanya. Baginda juga menafsirkan mengenai mimpinya di mana di dalamnya terdapat 11 bintang, bulan dan matahari tunduk kepadanya. Dan penafsirananya? Adik beradiknya yang dengki kepadanya akhirnya mengakui kesalahan mereka apabila adik yg pling disayanginya , Bunyamin merupakan orang pertama yang menyedari kewujudan Nabi Yusuf sebagai gabenor Mesir ketika itu.
TAKE NOTE HERE---> Segolongan ahli astrologi membuat penyelidikan mengenai 11 bintang dalam mimpi yang tunduk kepada Nabi Yusuf dan setakat ini berjaya dibuktikan 9 bintang itu, ( merujuk kepada 9 planet) telah berjaya ditemui dalam bimasakti. Bagaimana dengan 2 planet lagi? masih dalam pencarian..
MIMPI BUKAN SUATU PERKARA MAINAN..LEBIH2 LAGI MIMPI SEORANG PESURUH ALLAH
Bagaimana pula dengan DEJA VU? Kebanyakan kita tidak mengetahui mengenai perkara ini. Sedangkan Deja Vu itulah adalah suatu fenomena fisiologi yang berlaku dalam kehidupan seharian kita. Mengikut ahli sains, Deja Vu terjadi apabila minda separa sedar kita mula menguasai badan, di mana kita seolah2 jasad yang tidak bernyawa. Namun demikian, mereka tetap tidak dapat menyelesaikan misteri Deja Vu ini secara logik akal 100%. Dan mereka turut mengakui terdapat penjelasan dari sudut agama yang lebih utuh dan relevan berbanding andaian semata2 yang mereka lakukan.
Mengikut penjelasan agama secara global, Deja Vu dikatakan suatu percernaan roh di alam roh, di mana roh mengambil alih perjalanan hidup kita untuk seberapa ketika semasa kita tidur, pengsan atau koma. Roh merupakan jisim bernyawa, iaitu sebahagian daripada diri yang mengawal segala urat2 nadi, saraf, fisiologi dan etc. Roh mempunyai alamnya yang lain, di mana ketika badan tidak berfungsi. Namun sedemikian, terdapat penganut agama yang tidak mempercayai kewujudan roh sebagai nadi kehidupan dan bagi mereka kehidupan hanya ketika hidup di dunia, tiada istilah kehidupan selepas mati.

-----------------------------------------------------------------------------------------------


TILIK?ramalan?dan yg sewaktu dengannya..mungkin tidak asing lagi bagi kita. Kadang2 kita menyelak2 helaian majalah..helaian warkah..dan tepintas mengenai horoskop bulanan, berdasarkan buruj2 yg ditentukan. Dan kadang2 terdetik di hati kita untuk memikirkan akan kebenaran kenyataan2 horoskop sedemikian. Betul bukan? Manakan tidak sbb horoskop itu meliputi semua aspek: cinta, kewangan, emosi dan etc
Horoskop merupakan suatu agenda hiburan masyarakat zaman lalu, yang mempercayai ramalan merupakan suatu perkara hakikat. Mereka yang naif akan mempecayai segala ramalan yang ditilik oleh tukang tilik, seolah-olah takdir mereka ditentukan oleh penilik tersebut. Jika penilikan itu membawa erti malang, mereka akan segera mendapatkan bomoh untuk MENUKAR takdir mereka tersebut kepada nasib yang lebih baik.
Masyarakat dinihari turut bermain sekam dengan horoskop ini. Mungkin ia kelihatan mudah, tetapi tidak semudah bebanan yang bakal kita pikul. Jiwa dan emosi kita akan mudah terperangkap dengan janji2 manis sang horoskop. Sebaliknya begitu jua jika sang horoskop berkata nista. Golongan belia merupakan sasaran utama yg sering menjdi mangsa aniaya horoskop. Mereka yang naif akan senang2 sahaja terpedaya dengan janji manis horoskop.
Sepakatan golongan alim ( sila merujuk kpd yg lebih pakar ) pernah menyatakan, seseorang yg percaya terhadap horoskop boleh dikategorikan syirik, kerana mempercayai kuasa lain selain Allah. Di samping itu juga, dikatakan mereka2 yg mempunyai keinginan utk menyelak dan melihat horoskop2 tersebut juga dikategorikan syirik kecil, belum mempercayainya lagi.

Kaki ini kadang2 melangkah jauh. Melalui laluan org ramai dan mata ini terpandang sebuah kedai. Ramalan Cina melalui tapak tangan. Pak tilik akan meminta kita menghulurkan tangan dan dia kan mengamatinya beberapa minit. Telapak tangan akan dicucuk2 oleh jemari tuanya. Dan kemudian dia akan bingkas menyenaraikan ramalan2 spt nasib baik, nasib malang, kematian dan etc. Mungkin apa yang dinyatakan oleh Pak tilik adalah andaian semata2 dan kita sewenang2nya mempercayai ramalan itu sehingga kelihatan seperti kita sendiri yang mencipta takdir itu.

Nostradamus? Ya seorang nujum terkemuka abad 16 dan berjaya membuktikan kebenaran ramalan2nya..spt kejadian 11 september, kematian Princess Diana, kemunculan Adolf Hitler dan etc. Masyarakat yg hidup sezaman dengannya mengatakan dia adalah jelmaan syaitan, yg diperintahkan utk memporakperrandakan masa hadapan manusia. Dan kebanyakan ramalannya hanya terbukti slps kematiannya..dan dia juga meramalkn kemtian dia sendiri.


"You will not find me alive by sunrise."

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Adakah mimpi untuk mempunyai suatu tujuan tertentu? Saya percaya mimpi dan tilikan itu bukanlah suatu yg sia2. Dan sesungguhnya Tuhan tidak pernah menciptakan atau menjadikan atau mewujudkan suatu perkara dengan sia2. Mungkin kadang2 kala kita perlu meneliti sendri hikmah di sebalik kejadian2 ini....
jikalau mimpi itu bermakna suatu pemberitahuan awal..bukankah kita patut sedar dengan lebih awal juga..jgn sampai terlmbat..dan kita melepas...huhuh


p/s=macamna kalau mimpi itu berlaku bulan puasa?di mana syaitan tiada? =) pening2...

18 comments:

Lyna Wan said...

aku rs entry hg ni cm xlgkp la.
tiba2 ja habes.
lyke,sumting is missing
sumting u forgot

afiq Sayuti said...

erk btol gak lina
aku bce pn cm pelik
cm xberapa nk paham hahaha
xpa2 nnt aku edit blik
so sowwy huhu

wannabugis said...

paling suke tajuk ni..
yg pelik melik ni..huhu..

Actually, ade mimpi yg leh dipercayai, ade yg tak..
tgk pd mimpi ler n waktu jam brape mimpi tu..

*berdasarkan pengalaman sndirik*
pnah dengar dejavu?that is what i've been through since last year..
just want to share..mimpi2 tu dah bawa i pegi ke tmpt tu b4 i sampai kat ctu..just a few part but finally i memg pegi tmpt tu..atau pnah jumpe seseorang n tau name org tu dlm tido,last2 memg btul2 jumpe dia..emm..da bnyk kali. Buln pose ni pun bnyk yg datang, tp catat dulu, xtau mane yg akan jadi kenyataan dulu..hehe

kebetulan atau gifted ke memg xtau..
Hopefully bole jumpe prince charming dlm mimpi tu..hehehe

afiq Sayuti said...

to kak wana
oh ya!sy lupa nk mention psl deja vu plak hehe..bole lak lupe term tu
thanx for the additon =)

hehe klo btol2 la deja vu tu berlaku..wah2..
sonoknye..nk jmpe princess chrming gak hohoh =p

Lyna Wan said...

weh,ada la dulu ms kt mais aku penah mimpi aku jd otroman. ms 2 aku kt rumah lm aku kt Telok Bahang pesisiran laut yg indah permai.
Malangnya sms aku ada kt tepi pantai, seekor rasaksa telah muncul di tengah lautan.
aku pun blari sambil pgg azimat nk transform tp malangnya aku xbley transform.
Maka, aku pon jerit la kat rasaksa 2 "Tunggu sat!!!"
apa yg blaku seterusnya aku x igt.
pd pendapat anda, apakah maksud mimpi ini?

EcHiMarO said...

hoho..lawak la mimpi hng lyna!! ak rs la..ko slh bwk azimat kt..2psl xley nk transform 2..huhu..joking2!!

afiq Sayuti said...

hahah lyna2
ang ni lucu toi la
aku bknnya hebat mentafsir mimpi..but really hope i can be that hebat insyaAllah

otromen?ko tlalu obses kot ngn cter tu..smpi tbwak2 dlm tidor.hoho mse ko tdo tu bsuh kaki x?amik wudu' x? heheh =p

afiq Sayuti said...

to cc
azimat slah ke..ke salah bce mentera lina ni?hohoh
aku rse azimat tu da btol kot..tp mentera die salah bc..mgkin die bc mentera semerah padi!hauahu

Lyna Wan said...

taderla,da bzaman aku xtgk cerita otroman. tiba 2ja mimpi.
aku basuh je kaki apa semua b4 tdoq tp aku slalu la mimpi x masuk akal,pas 2 asma kata aku suka mengigau.
ngeee,takot ngn diri seniri

EcHiMarO said...

haha..2la psl..
btl kot jehan..lyna t'bc mntra smrh pdi..
hoho..jgn mrh lyna!!
sy rs kn lyna hg nie..
kuat b'imaginasi kot..
2psl salu mimpi xmsk akl..huhu..

wannabugis said...

Huhu..malangnye xjumpe lagi prince charming tu..

tp yg akak mimpi ni sumenye pasal tempat..mimpi tu bawak akak dtg upm..1st time dtg upm mcm terkejut monyet..exactly same bangunan n bilik kat IBS tu..rs macam tipu..start dp tu,bgun tdo akak catat mimpi tu..so berterusanla.. latest g BTN aritu, dapat 6 signs, sume jd kenyataan..pastu g jerteh aritu pun ada 3 signs..wuawua

xpe2..nnt akak doa utk kamu, tgk ade tak ape2 signs utk kamu..manela tahu kan kat india sane..huhu

afiq Sayuti said...

wah lina
ang ngigau ka?
wuish bahaya gak tu
tp at least ok la
jgn smpi ko sleep-walking plak
lgi2 dangerous tu weh huhuh

p/s=lenkli nk tidoq kna gari mulut n tgn ang hhoho =P

afiq Sayuti said...

to cc
myb kot cc
kuat btol imaginasi die
tp aku pnh gak imaginsi ..jd superman
hahaha
tp dlu2 la
teringiin lak nk msuk zmn2 khayalan ni gak

cc ko pnh imaginsi x?haha mne tau nk jd cinderella ke =p

afiq Sayuti said...

kak wana
act da byk gak dpt sign..cme tkut nk tafsir..tkut lain plak jd kang
hoho
tkut pd bayang2 sendri =p

wah2 hebat gak akak dpt determine deja Vu sendri kn
sbb salunya ssh nk detect//kite akan lupe bgitu saja lps bgun mimpi...

afiq Sayuti said...

ATAS PERMINTAAN BEBERAPA PIHAK

POST INI TELAH DIUPGRADEKAN INFONYA

MENJADI LEBIH INTERAKTIF

SELAMAT MEMBACA

^______^

wannabugis said...

xpe..tafsir utk diri sindirik je..beringat berpada2 la..org takkan pcaye kalo kite cite mimpi kita kan..pecaye kat diri sendiri..

besenye memg lupe bile kita bangun tido..tp yg ni akak bole ingt satu2..mgkin ade smthing nanti akhirnya kot..cm harap bukan yg negetif la..takut xsanggup nak hadapi..

kamu just tgk pd diri sendiri je..jgn tgk bayang2 tu..hehe..nanti tak takot ar..

wannabugis said...

try la panggil org gune subconcious mind..sebut2 name dia.. tgk ape dia respon..
If dapat buat memg best..hehe

EcHiMarO said...

hoho..jehan nk jd superman??!
ngeh3..nk gnti faizal tahir ke??huhu..dh de gaya dh 2..jz
practice pakai *tut* kt luar..ahax!!

p/s: xpenah lak imagine nk jd cinderella..hehe..nk jd pwr puff girls de la..huk3